Je kan ook meteen gaan zoeken in het overzicht van de voorbije jaren...

Dit is de lijst voor 2019...

Chrome uitbreiden met handige vertaalfunctie (Week 53)

Google Translate is een handige aanvulling op Chrome. Want hiermee vertaalt Google in een handomdraai een tekst in een andere taal naar het Nederlands.

Google Translate is er ook als extensie van internetprogramma Chrome. Een extensie is een uitbreiding van de browser. Hij voegt een optie toe aan het internetprogramma.

 

gt

Lees hier hoe je er gebruik kan van maken.

Bron: TechPulse van 11 december 2019

Gratis VPN (Week 52)

Vandaag is er heel wat te doen rond onveiligheden op computer en vooral internet. En dat schrikt toch heel wat senioren af.

Een manier om de veiligheid te verbeteren is gebruik maken van een VPN: een Virtueel Privaat Netwerk. En er zijn gratis VPN´s.

gt

Lees hier hoe je er gebruik kan van maken.

Bron: TechPulse van 11 december 2019

Google Maps: real-time je locatie delen (Week 51)

Ben je hopeloos op zoek naar een vriend in een onbekende stad en vind je hem maar niet?

Probeer dan eens je locatie te delen van Google Maps en je hebt mekaar in no-time gevonden.

gt

Lees hier hoe je er mee aan de slag kan gaan.

Bron: TechPulse van 11 december 2019

Wanneer moet ik het huisvuil buitenzetten? (Week 50)

Met de app Recycle zal je niet meer vergeten het juiste afval op het juiste moment buiten te zetten. Recycle! is een gezamelijk initiatief van Bebat en Fost Plus met de medewerking van de afvalintercommunales.

Download eerst de app op je Android of iPhone smartphone. Open de app en klik links bovenaan op de 3 bolletjes om het menu te openen. Onderaan kan je via Instellingen je containerpark aanduiden. Weer via Instellingen --> Meldingen kan je aangeven voor wel type afval je meldingen wenst te ontvangen.

Op de kalender kan je dan weer zien wat/wanneer en je kan deze agenda aan je persoonlijke agenda toevoegen. Probleem opgelost!!

gtgtgt

Overzicht
Alle essentiële informatie op één scherm. Bekijk in één oogopslag de datum en inhoud van je volgende ophaling, evenals de gegevens van je recyclagepark.

Meldingen
Ontvang ophaalherinneringen op zelfgekozen momenten en vergeet je afval nooit meer tijdig buiten te zetten voor de ophaling!

Kalender
De kalender geeft jou een maandelijks overzicht van de komende ophaalmomenten, evenals de openingstijden van de recyclageparken in jouw buurt.

Inzamelpunten
Vind eenvoudig inzamelpunten voor batterijen en elektronica, glasbollen, recyclageparken, kringwinkels, enz. om je heen. Informeer je op elk moment over hun openingstijden en sluitingsdagen.

Sorteergids
Heb je een sorteervraag? Vind de antwoorden in onze sorteergids, alsook tips over hoe beter recycleren.

Bron: Clickx magazine nr.376 van 12 november 2019

Downloads verwijderen van Samsung-apparaat(Week 49)

Veel bestanden zoals menukaarten, verwijzingen en folders gedownload op uw Samsung-apparaat? Maak de map met gedownloade bestanden dan eens leeg.

Waarom bestanden weggooien?

Een gedownload bestand wordt in de app 'Mijn bestanden' opgeslagen. Kijk af en toe welke bestanden uit deze map weg kunnen. Zo maakt u weer een beetje ruimte. En het schept ook wat orde in de chaos van bestanden.

Bestanden verwijderen

Gooi zo gedownloade bestanden weg op een Samsung-apparaat met Android 8 of 9:

  • Veeg van onderen naar boven over het scherm.
  • Tik op de map Samsung of Tools.
  • Tik op de app Mijn bestanden.
  • Tik op Downloads.
  • Een overzicht van alle gedownloade bestanden opent. Tik op een bestand dat u wilt verwijderen en houd uw vinger op het bestand totdat er een rondje met vinkje verschijnt.
  • Meer bestanden verwijderen? Tik dan eventueel ook nog op andere bestanden.
  • Tik op Wissen.
  • Tik ter bevestiging nogmaals op Wissen.

De bestanden zijn verwijderd.

Bron: SeniorWeb.nl nieuwsbrief van 26 november 2019

Parkeren met de 4411-app (Week 48)

We doen steeds meer mobiel. Ook de betaling en registratie van onze parkeerplaats. Op zich is dit concept niet nieuw; wie vaak met de auto doorheen ons landje rijdt, heeft al vaker betaald met sms-parkeren via 4411.

Maar die dienst heeft ook een leuke applicatie die je betaal- en registratie-ervaring nog leuker maakt. De 4411-app biedt de mogelijkheid om tickets voor De Lijn te kopen, een laadstation te zoeken voor je elektrische wagen en biedt je de keuze tussen straat-parkeren en parkeren in een garage.

Daarbovenop toont de app je aan de hand van je locatie meteen de juiste parkeerautomaat zodat je niet meer naar de automaat zelf moet wandelen en tot slot kan je – indien nodig – meerdere nummerplaten opslaan in de app.

gt

Lees hier hoe je het kan installeren en er mee aan de slag kan gaan.

Bron: TechPulse van 20 november 2019

Luister naar muziek met Spotify (Week 47)

Spotify is een Zweedse aanbieder van muziek als stream dat gebruikers door middel van algoritmes nieuwe muziek aanbiedt.

Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.

Om opbrengsten te genereren wordt de muziekstream met reclame afgewisseld, maar tegen betaling is dit afkoopbaar.

gt

Lees hier hoe je het kan installeren en er mee aan de slag kan gaan.

Bron: SeniorWeb.nl 2019

Dropbox, uw schijf in de Cloud (Week 46)

Je hebt misschien al een “schijf in de Cloud” bij Microsoft (de OneDrive) of bij Google (de GDrive). Maar die zijn gekoppeld aan je persoonlijke account. Misschien moet je ook regelmatig documenten delen met de familie of met een organisatie waarin je actief bent.

Dan kan Dropbox de oplossing zijn. De grootte is wel beperkt tot 2,5 GigaByte.

Lees hier hoe je het kan installeren en er mee aan de slag kan gaan.

 

gt

 

Bron: SeniorWeb.nl 2019

Twee vensters naast elkaar (Windows 10) (Week 45)

Zet in Windows 10 twee programmavensters naast elkaar in beeld als u iets wilt vergelijken of wanneer u bijvoorbeeld in Word notities wilt maken van iets wat u op internet leest.

Het venster waarin een programma opent, kan in verschillende groottes op het scherm staan. Beeldvullend, kleiner in beeld of geminimaliseerd op de Taakbalk. U kunt twee vensters ook netjes naast elkaar zetten op het computerscherm. Doe dat als volgt:

  • Zorg dat er in elk geval twee programma's open staan.
  • Klik op het eerste scherm op een lege plek in de balk bovenin en houd de linkermuisknop ingedrukt. (De balk waar het kruisje rechts staat).
  • Versleep het venster naar links terwijl u de muisknop ingedrukt houdt.
  • Als het grootste deel van het venster uit beeld is, verkleint het gehele venster. Een contour neemt nu de linkerhelft van het beeldscherm in beslag. Laat de muisknop los.
    Gebruikt u liever sneltoetsen dan de muis? In plaats van het voorste venster te verslepen kunt u het ook links in beeld zetten met de toetscombinatie 'Windows+het pijltje naar links'.
  • Aan de rechterkant ziet u een of meerdere miniaturen van andere programmavensters. Klik op het venster dat u rechts op het beeldscherm wilt zien.
  • U kunt nu in beide vensters werken. Wilt u de vensters weer beeldvullend in beeld zetten? Klik rechtsboven in het venster op de knop van het vierkantje.

Bekijk in onze video hoe het werkt.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 44 van 31 oktober 2019

Virtueel wandelen in Google Street View (Week 44)

Loop met Google Street View bijna overal ter wereld virtueel door straten. Even een wandelingetje over de Ramblas in Barcelona of kijk vanachter de pc hoe de buurt waar u als kind speelde, er tegenwoordig uitziet.

Hoe je dat best kan doen, kan je hier lezen...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 43

Websites schermvullend maken (Week 43)

Het kan handig zijn om de browser het hele beeld in beslag te laten nemen. Dus zonder de Taakbalk aan de onderkant. Dan ziet u meer van de geopende website. Bij een beeldvullende weergave is ook de lege rand aan de bovenkant van het internetprogramma weg.

Druk op het toetsenbord op de toets F11 om een internetprogramma beeldvullend te maken. Bij de meeste toetsenborden zit deze toets bovenin, in het rijtje met de F-toetsen.

Het venster van het internetprogramma wordt meteen groter. Druk nogmaals op F11 als u terug wilt naar de normale weergave. Deze tip werkt op Windows-computers in Chrome, Edge, IE en Firefox. Bron:

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 42

Ontvangst- of leesbevestiging vragen in Office Outlook (Week 42)

Zeker weten of een e-mail goed is verstuurd? Of zelfs achterhalen of de mail is gelezen? Vraag dan in Office Outlook om een ontvangst- of leesbevestiging.

We gaan er eigenlijk vanuit dat onze mails altijd goed bij de ontvanger aankomen, en dat hij/zij ze ook leest. Maar wie het echt zeker wil weten, kan om een ontvangst- of leesbevestiging vragen.

1. Verschil ontvangst- en leesbevestiging

Bij een ontvangstbevestiging krijgt u een melding als de e-mail is afgeleverd in het postvak van de ontvanger. Deze bevestiging geeft dus alleen aan of de e-mail goed verzonden is. U weet dan nog niet of de mail ook daadwerkelijk gezien of gelezen is. Daarvoor komt de leesbevestiging om de hoek kijken.

Deze geeft namelijk aan of de e-mail geopend is. Soms krijgt u geen leesbevestiging terwijl de e-mail wel geopend is. De ontvanger kan namelijk weigeren om zo'n bevestiging te versturen. Ook ondersteunen niet alle mailprogramma's leesbevestigingen.

2. Een keer om bevestigingen vragen

Vraag zo eenmalig om een ontvangst- en/of leesbevestiging:

  • Open Office Outlook.
  • Klik op Nieuwe e-mail.
  • Maak een mail zoals u gewend bent.
  • Klik in het mailvenster op het tabblad Opties.
  • Zet een vinkje bij Vragen om ontvangstbevestiging.
  • Zet een vinkje bij Vragen om leesbevestiging.
  • Verstuur de mail zoals u gewend bent.

3. Altijd om bevestigingen vragen

Vraag zo standaard om een ontvangst- en/of leesbevestiging:

  • Open Office Outlook.
  • Klik in het Lint op Bestand.
  • Klik in het linkermenu op Opties.
  • Klik op E-mail.
  • Scrol naar beneden tot het onderdeel 'Controleren'.
  • Zet voor het ontvangen van een ontvangstbevestiging een vinkje voor Ontvangstbevestiging waarin staat dat het bericht is bezorgd bij de e-mailserver van de geadresseerde.
  • Zet het ontvangen van een leesbevestiging een vinkje voor Bevestiging dat de geadresseerde het bericht heeft geopend.
  • Klik rechtsonder in het venster op OK

 

gt

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van 10 oktober 2019

Prullenbak verdwenen van bureaublad (Week 41)

De weergave van de prullenbak is te (de)activeren via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Thema’s, onderdeel Verwante instellingen, link Instellingen voor bureaubladpictogrammen.

Gaat het niet alleen om de prullenbak maar zijn alle pictogrammen van het bureaublad opeens verdwenen, kijk dan eens of het lukt om ze te herstellen met een rechter muisklik op het bureaublad, optie Beeld, optie Bureaubladpictogrammen weergeven.

Verder kan het prullenbakicoontje ook zijn verdwenen doordat de grootte van de iconen op het bureaublad zijn aangepast (dit gebeurt wanneer vanaf het bureaublad de CTRL-toets wordt ingedrukt terwijl tegelijkertijd aan het muiswieltje wordt gedraaid). Vervelende bijkomstigheid van deze handelswijze is dat de snelkoppelingen op het bureaublad opnieuw geordend worden...

Kijk eventueel eens naar het filmpje waar alles wordt getoond: , klik dan hier ...

Bron: SchonePC Nieuwsbrief 88 van 20 september 2019

Hulp op afstand met AnyDesk (Week 40)

Om het scherm van iemand over te nemen is de standaard TeamViewer. Het is gratis, maar als je het veel gebruikt gaat men er van uit dat het professioneel is en je zal moeten betalen. Er is een gebruikersvriendelijk alternatief: AnyDesk.

Je is kan ook een App voor Android en iOS zodat je hulp op afstand kan geven met je tablet of smartphone.

gt  gt

Klik hier

Bron: internet

Dubbele afbeeldingen verwijderen (Week 39)

Bij Google Foto’s is de assistent ook al een paar keer veranderd, en wordt bij vergissing alles een tweede keer gesynchroniseerd. Nu is er een handige tool om die dubbels op te sporen en desgewenst te verwijderen.

gt

Je kan het hier vinden...

Bron: SchonePC Nieuwsbrief nr. 92 juli 2019

Windows laptop weggeven (Week 38)

Ik kocht recent een nieuwe laptop. Dat maakt de Windows 10 laptop die hier staat overbodig. Hij is nog een tijd aangehouden als back-up, maar met de komst van de nieuwe laptop is die functie ook vervallen.

Nu gebruikt mijn vader nog Windows 7 en daarvan loopt de support over een paar maanden af. De computer upgraden naar 10 is weinig zinvol, daar is ie echt te oud voor. Kortom: de oplossing ligt voor de hand: de uit begin 2017 stammende laptop alhier verhuizen naar Pa, daar kan ie nog jaren mee vooruit.

Nu staat dat ding vol software waar hij niks aan heeft. Bovendien zijn er in de loop der tijd best wat problemen geweest met het systeem op het vlak van (updates van) het OS. Een schone installatie ligt dus voor de hand.

Hoe je dat best kan doen, kan je hier lezen...

Bron: Computer Creatief van 21,22 en 27 september 2019

Videobewerking met Shotcut (Week 37)

Waar Windows Movie Maker vroeger het gratis basisprogramma voor videobewerking op Windows-computers was, stuurt Microsoft ons nu naar de Foto’s app voor videobewerking. Enerzijds is dat programma gebruiksvriendelijk, maar anderzijds bevat het niet de mogelijkheden van Movie Maker en ontbreken er bepaalde functies. Wij zijn op zoek gegaan naar een gratis alternatief voor onze oude vertrouwde Movie Maker dat dezelfde mogelijkheden biedt en waarvoor je geen opleiding videobewerking nodig hebt. Ons oog viel op het programma Shotcut..

gt

Een korte beschrijving en handleiding kan je hier vinden...

Bron: TechPulse van 28 augustus 2019

Chrome hovercards (Week 36)

Chrome is een van de meest gebruikte browsers. Als je rondstruint over het internet, zal je vast heel wat leuke dingen tegenkomen, tientallen pagina’s die je liever op je gemak doorleest en bekijkt. Zo kan het voorkomen dat je in korte tijd heel wat tabbladen open hebt. Maar hoe houd je daar het overzicht in? Het antwoord zit hem in Google Hovercards.

Stap 1 / De laatste versie

Voor je aan de slag kunt met de Hovercards in Google Chrome, moet je zorgen dat je gebruikmaakt van de nieuwste versie. Hovercards is namelijk een nieuwe functie, die alleen vanaf versie 75 beschikbaar is. Klik daarvoor rechtsboven op het menu en ga naar Help > Over Google Chrome. Chrome zal hierop zelf controleren of er een update is en deze installeren.

Stap 2 / Experimenteel

Nu moet je weten dat Hovercards een experimentele functie is van Google Chrome. Hij is dus nog niet officieel toegankelijk vanuit de bestaande menu’s, maar zal dat hopelijk wel worden. Tot die tijd kun je er wel gewoon gebruik van maken, maar dan vanuit het instelmenu voor beta-functies. Voer daarvoor chrome://flags/ in bij de adresbalk en druk op Enter.

gt

Stap 3 / Hovercards activeren

Nu is het zoeken naar de juiste functie in deze lange lijst. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Toets CTRL + F en zoek naar Hover cards. Dat is wel zo snel! Zet de functie bij Tab Hover Cards en Tab Hover Cards Images op Enabled. Wil je geen afbeeldingen bij de Hovercards? Dan zet je deze functie op Disabled. Klik vervolgens op Relaunch om Google Chrome opnieuw op te starten.

gt

Met een enkele klik activeer je de hovercards

Stap 4 / Hovercards gebruiken

Nu kun je de hovercards in gebruik gaan nemen. Het gebruik is heel eenvoudig. Zweef simpelweg over de naam van een tabblad, en je krijgt een omschrijving met voorvertoning te zien. Heb je de Tab Hover Cards Images uitgeschakeld, dan zie je enkel de omschrijving.

gt

Het gebruik van de hovercards is heel eenvoudig.

Bron: TechPulse van 29 augustus 2019

Google Translate offline (Week 35)

Open je App Google Translate. Druk nu links bovenaan op de drie streepjes en kies “offline vertaling”. Je kan nu de talen die je courant nodig hebt downloaden door op het pijltje ernaast te klikken . Elke taal zal zowat 50 Mbyte aan ruimte in beslag nemen.

Maar dan kan je de vertalingen ook gebruiken als je geen internet verbinding hebt.

Bron: Clickx Magazine nr. 373 van 20 augustus 2019

Mail App met handtekening en snelkoppeling (Week 34)

Vaak bevatten de mails die je ontvangt achteraan het zinnetje “Verstuurd vanuit mijn….” : informatie waar we weinig of niets aan hebben. We kunnen deze “handtekening” verwijderen of vervangen door nuttige informatie.

Als je de Windows 10 mail App gebruikt, ga je als volgt tewerk:

Open de mail app en klik links onderaan op het icoon van de instellingen.

gt gt

Selecteer in de lijst Handtekening.

In het nieuwe venster zet je de handtekening aan en pas ze toe op al je accounts.

gt

Geef vervolgens de informatie, eventueel aangevuld met een (kleine) foto.

Wil je een snelkoppeling op je bureaublad om een nieuwe mail te versturen? Klik dan met de RechterMuisknop op het bureaublad en kies “Nieuw --> Snelkoppeling”. In het nieuwe venster typ je dan mailto: en geef de koppeling dan een onderschrift. Sla op.

gt

Als je nu op deze snelkoppeling dubbelklikt opent je mail programma met je naam en handtekening ingevuld.

Bron: Clickx Magazine nr. 372 van 23 juli 2019

4K video downloader (Week 31)

Het kan al eens nodig zijn om een YouTube-video te downloaden en eventueel de audio ervan te gebruiken. Dit gaat vrij eenvoudig met de 4K Video Downloader.
Je kan hem vinden op http://4kdownload.com . Klik in het menu op Download en kies de versie die past bij je besturingssysteem ( er is ook een portable versie!).
Na installatie open je de downloader en vervolgens je bladerprogramma om te surfen naar youtube.com. Zoek daar naar de gewenste video en kopiëer dan de URL (internetadres).

gt

Schakel dan terug naar de 4K downloader en plak de link via de groene knop. Maak dan je keuze: volledige video of enkel geluid. Kies dan het gewenste kwaliteit en formaat. Kies ook de map waar het resultaat naartoe moet. Even later staat alles in die map.

Bron: Clicks Magazine nr. 372 van 23 juli 2019

Offline reiskaarten en navigatie met OsmAnd (Week 30)

OsmAnd is een navigatie-app die gebruikmaakt van het open source project OpenStreetMap. In de gratis versie van OsmAnd kun je zeven kaarten gratis downloaden, evenals een Wikipedia-plugin voor extra informatie.
OsmAnd geeft duidelijke route-navigatie met Nederlands gesproken aanwijzingen. OsmAnd geeft route-aanwijzingen voor auto, fiets en voetganger. Handig is dat je de kaarten downloadt (onder driestreepjes-menu | Maps and Resources) en offline kunt gebruiken. Dat scheelt veel data op een mobiele verbinding.

Je kan meteen een wandeling of fietstocht traceren en opslaan als gpx bestand.
Meer weten over gpx-bestand: klik hier.

De gesproken aanwijzingen zijn in het Nederlands maar de app zelf is in het Engels (of vrij gebrekkig vertaald in het Nederlands).

gt

Hier haal je de App voor Android of Ios.

Bron: GratisSoftwareSite.nl

Vergrendel je Windows 10-computer vanop afstand (Week 29)

Even bij je computer weglopen en deze dan vergeten te vergrendelen: het zal iedereen wel eens overkomen. Als er belangrijke documenten op staan wil je echter liever niet dat deze voor iedereen inzichtelijk zijn. Nu kan je op voorhand alles wel voorzien van een wachtwoord, maar dat staat het gebruiksgemak dan weer in de weg.
Gelukkig heeft Microsoft vanaf Windows 10 een nieuwe functie in weten te bouwen. Daarmee kan je via je Microsoft-account in een paar stappen je computer vergrendelen en een bericht achterlaten. Dat laatste komt dan weer zeer goed uit als je je computer kwijtraakt. In deze workshop overlopen we alle stappen om je computer op afstand te vergrendelen.

STAP 1 / Aanmelden op je Microsoft-account

Om het proces te starten, dienen we eerst in te loggen op het Microsoft-account. Let er wel op, daarvoor moet je laptop verbonden zijn met een Microsoft-account. Is dat nog niet het geval, doe dit dan gerust. Het koppelen van een Windows 10-machine aan een Microsoft-account verloopt via het instellingen-menu. Navigeer vanuit het Windows instellingen-menu naar het kopje ACCOUNTS. Binnen dat kopje kan je klikken op: LIEVER AANMELDEN MET EEN MICROSOFT-ACCOUNT. Log daar nu op in en volg de stappen van het aanmeld-proces. Is het account gekoppeld? Dan is het tijd om terug te schakelen naar het begin, met het inloggen via https://account.microsoft.com/devices/.

STAP 2 / Selecteer de juiste computer

Het moge duidelijk zijn dat dit een laatste redmiddel is om je computer op afstand af te sluiten. Microsoft heeft de functie niet ingebouwd om dagelijks te gebruiken. Maar, vooraleer we de computer vergrendelen is het tijd om het juiste apparaat te selecteren. Op de pagina waar je nu terechtkomt zijn namelijk al je gekoppelde apparaten terug te vinden.
Heb je het juiste apparaat gevonden – controleer daarvoor eventueel de naam van deze computer – klik daar dan op. Overigens werkt deze functie natuurlijk ook bij desktops, al raak je deze gelukkig al iets minder gemakkelijk kwijt. Als de laptop recent nog ingeschakeld was kan je snel zien wat de status ervan is, onder andere met de Windows updates. Klik je nu op ‘Mijn apparaat zoeken’, dan krijg je meer functies tot je beschikking.

gt

STAP 3 / Vergrendel op afstand

Als je computer is ingeschakeld, GPS ingeschakeld is en ‘Mijn apparaat zoeken’ ook nog eens actief is, dan kan je nu met een kleine afwijking zien waar de computer staat.
Dan is het nu tijd om deze te vergrendelen, daar is deze workshop immers op gericht. Op de pagina voor het zoeken naar je apparaat staat links ook een andere knop: ‘Vergrendelen’. Klik je op deze knop dan krijg je uitleg over de werking. Zo worden alle ingelogde accounts uitgelogd, maar je houdt zelf natuurlijk te allen tijde toegang. Helaas schakelt ook de locatieservice daarmee uit.
Wel zal Microsoft je via e-mails op de hoogte houden over de status van de laptop, bijvoorbeeld als er wederom is ingelogd op de accounts die bij het vergrendelen waren uitgelogd.

gt

STAP 4 / Laat een bericht achter

Wat mij betreft heeft Microsoft ook nog wel een leuke functie toegepast: het achterlaten van een bericht. Het bericht zal op je vergrendelingsscherm verschijnen en is dus te zien zonder in te loggen. Op die manier kan je een vinder laten weten wie je bent, en met wie hij/zij het beste contact mee op zou kunnen nemen.
Daarbij zou je kunnen denken aan een e-mailadres of een telefoonnummer. Is je laptop daadwerkelijk kwijt, dan is het hopen dat de vinder de laptop graag retourneert. Zo niet, dan is het voor de gebruiker in elk geval een stuk lastiger om nog toegang te krijgen tot je bestanden. Hoe dan ook, als dit ooit mag gebeuren, dan weet je in elk geval hoe te werk te gaan.

gt

Bron: TechPulse van 5 juli 2019

Een M-ticket kopen met de app van De Lijn (Week 28)

Het m-ticket van De Lijn gaat al een tijdje door het leven als het goedkoopste ticket voor een enkele reis. Sinds kort kan je dit ticket eindelijk eenvoudig aankopen via de app van De Lijn zelf. Het m-ticket kost je 1,80 euro en is een uur geldig vanaf dat je het activeert.

STAP 1 / menu openen

Als je de app van De Lijn nog niet zou hebben, dan kan je deze gratis downloaden in de App Store (iOS) of Play Store (Android). Bij het eerste gebruik wordt uitgelegd hoe de app werkt en wordt voorgesteld om een account aan te maken, maar dit is niet noodzakelijk om een ticket aan te kopen.
Na deze introductie kom je terecht op een kaart waarop je de bushaltes kan zien. Die kaart heb je nu niet nodig. Waar je wel moet zijn, is het hamburgermenu (de drie opeengestapelde streepjes) linksboven op het scherm. Tik hierop en je ziet vier opties verschijnen, tik hier op koop tickets.

STAP 2 / m-ticket kopen

In dit menu zie je nu de verschillende tickets die je kan kopen via de app. Bovenaan zie je de digitale tienrittenkaart genaamd de m-card10. Op de derde plaats zie je het m-ticket voor een enkele reis. Met de plus- en min-icoontjes geef je de gewenste hoeveelheid in, waarna je tikt op koop nu.
Bij je eerste aankoop wordt je gsm-nummer gevraagd en daarna gidst de app je verder door de betaalopties: Bancontact (ook de app), Visa en Mastercard.
Ziezo, je bent nu in het bezit van een m-ticket!

gt

Bron: TechPulse van 5 juli 2019

Herinnering voor treinreis instellen (Week 27)

Vergeet jij soms ook om hoe laat je trein precies ging vertrekken? Om te voorkomen dat je dit voortdurend moet opzoeken, kan je nu eenvoudig een melding hiervoor instellen in de NMBS-app.

STAP 1 / Installeer de juiste app

Het eerste wat je moet doen, is natuurlijk de NMBS-app installeren. Die vind je in de App Store (iOS) of de Play Store (Android). In tegenstelling tot bij De Lijn is de naam van de NMBS-app niet simpelweg “NMBS”. Maar na een zoekopdracht naar “NMBS”, verschijnt de app normaal als eerste in de lijst.
Het kan wat verwarrend zijn, aangezien “NMBS Nationaal: treindienstregeling & biljetten” de officiële naam van de app is. Let vooral op dat je niet per ongeluk de NMBS internationaal app installeert, aangezien die gebruikt wordt voor internationale treinen.


STAP 2 / Zoek je trein

In het startmenu van de app kan je ingeven tussen welke twee treinstations je wil reizen. Geef hier je begin- en eindstation in voor de reis waarvoor je de herinnering wil krijgen. Standaard staat de vertrektijd op “nu” ingesteld, maar als je op een ander moment wil reizen, moet je dit aanpassen. Tik hiervoor op het vak met het vertrektijdstip en stel vervolgens in wanneer je ongeveer je reis wilt maken. Je kan hier zowel het tijdstip als de datum aanpassen. Daarnaast kan je ook kiezen of dit het tijdstip van vertrek of aankomst moet zijn. Als hier alles naar wens is ingesteld, tik je op zoeken.

STAP 3 / Melding instellen

In de lijst met zoekopdrachten zie je nu treinen die het beste aansluiten bij je zoekopdracht. Tik op de trein die je wenst om de details over de rit te zien. Hier zie je nu ook een klok-icoontje met daaronder notificatie. Tik hierop om de melding voor je treinreis in te stellen. Je kan nu kiezen hoelang op voorhand je de melding voor de reis wil krijgen (minimaal vijf minuten, maximaal een uur).
De app geeft je ook de optie om een melding te verzenden wanneer je trein vertraging heeft. Je kan hier instellen of de app een melding geeft vanaf minstens vijf, tien of vijftien minuten vertraging.
Tot slot kan je ook aanduiden of de ingestelde melding herhaald moet worden. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je elke dag de trein naar het werk neemt.
Tik tot slot op opslaan om het proces te voltooien.

gt

STAP 4 / Melding bewerken of wissen

Als je de melding nog zou willen bewerken, kan je dit doen door terug naar de treinrit in kwestie te gaan en opnieuw te tikken op het notificatie-icoontje, waarbij nu een rood vinkje zou moeten staan.
Tik in het volgende venster op bewerken en je kan zien wat de huidige instellingen zijn voor de melding en deze bewerken zoals aangetoond in stap 3. Hier kan je ook de ingestelde melding wissen door onderaan op het witte balkje met daarin wissen te tikken.

Bron: TechPulse van 28 juni 2019

WhatsApp: automatisch downloaden instellen (Week 25)

Als je graag online gesprekken voert met je vrienden en familie, maar niet al je gegevens cadeau wil doen aan Facebook, dan is WhatsApp vaak een goede optie. De berichten die je hier verstuurt, worden namelijk niet in de cloud opgeslagen maar staan alleen op jouw eigen telefoon tenzij je natuurlijk een online back-up maakt.

WhatsApp biedt je ook de mogelijkheid om te beslissen wanneer welke bestanden automatisch gedownload mogen worden. Zo is het misschien niet wenselijke dat grote video’s automatisch via die kostbare mobiele data gedownload worden, maar liever via een wifinetwerk. Je kan dit gelukkig zelf instellen in de app.

STAP 1 /iINSTELLINGEN

Als je WhatsApp nog niet geïnstalleerd zou hebben, dan kan je de app makkelijk vinden in de App Store (iOS) en de Play Store (Android). Voor de eerste stap open je simpelweg de app en blijf je op een van de startmenu’s (chats, status of oproepen). Je moet dus geen afzonderlijk gesprek openen om automatisch downloaden in te stellen, aangezien die instellingen meteen toegepast worden in heel de app en dus op alle gesprekken die je in de toekomst zal voeren.

Tik vanuit een van de startmenu’s op de drie puntjes rechtsboven op het scherm en selecteer in dit uitklapmenu Instellingen.

gt

STAP 2 / DATA- EN OPSLAGGEBRUIK

In het instellingenmenu dat nu geopend is, selecteer je de instelling voor data- en opslaggebruik. In het volgende menu kan je zien hoeveel data je verzonden en ontvangen hebt en hoeveel data er momenteel lokaal opgeslagen is op je smartphone. In het menu media automatisch downloaden zie je drie verschillende opties: bij gebruik mobiel netwerk, wanneer verbonden met wifi en tijdens roaming.

gt

STAP 3: UTOMATISCH DOWNLOADEN

Als je vervolgens op een van deze drie opties tikt, verschijnt er een nieuw menu met vier opties: afbeeldingen, audio, video’s en documenten. Als je een optie aanvinkt, dan zal WhatsApp dat type bestand meteen downloaden wanneer de bijbehorende verbinding wordt gebruikt.

Als je liever geen grote videobestanden binnenhaalt via mobiele data, dan vink je video’s hier dus uit. Daarnaast hoef je niet noodzakelijk iets aan te vinken. Als je alle vakjes leeg laat, dan wordt er niets automatisch gedownload. Bij roaming is dit bijvoorbeeld de standaardinstelling, maar als je beperkte mobiele data hebt kan je dus ook alle vakjes uitvinken bij gebruik mobiel netwerk.

Tot slot wil het dan niet zeggen dat je geen bestanden van dat type meer kan downloaden wanneer alle vakjes uitgevinkt zijn. Je kan nog steeds in een gesprek zelf bestanden downloaden door erop te tikken.

gt

Bron: TechPulse van 14 juni 2019

Google’s Remote Desktop (Week 24)

Google, Teamviewer en Microsoft: ze hebben een ding gemeen, ze hebben namelijk allemaal een Remote Desktop-app. Die van Google is nu een stuk gemakkelijker geworden om te gebruiken.

Geen zin om je in Teamviewer te verdiepen? Dan heeft Google nu zijn eigen Remote Desktop-site om in een paar klikken op afstand verbinding te maken met een desktop.

Zoals ik al eerder aangaf, Google had in het verleden al een app om dezelfde actie uit te voeren. De app zal niet verdwijnen, in plaats daarvan zullen ze naast elkaar blijven bestaan. Helaas kreeg je in de app geen geweldige ervaring, voornamelijk omdat de gebruikersinterface behoorlijk verouderd is en het instelproces daardoor geen pretje is.

Via de nieuwe website wordt het gemakkelijker om je computer aan te zetten en een Remote Desktop-sessie op te starten, zonder je door allerlei hoepels heen te moeten werken.

De App iis eigenlijk een extensie voor de browser Gooble Chrome die je via deze website kan installeren. Hoe ga je tewerk? Beide computers moeten Chrome gebruiken en de extensie geïntalleerd hebben. Dat doe je HIER.

Als A het scherm van B wil overnemen:

1. B vraagt een code van 12 cijfers aan en geeft die door aan A

gt

2. A geeft die code in

gt

3. B krijgt de vraag om zijn toestemming te geven

gt

4. A kan nu het scherm van B overnemen

Bron: TechPulse van 7 juni 2019

Bestanden versleuteld versturen.. (Week 23)

Velen voelen een zekere stress wanneer ze gevoelige bestanden moeten versturen via internet en dat is volledig terecht. Wanneer je die bestanden eerst versleutelt voordat je ze verstuurt, valt er echter niets te vrezen.

Er zijn heel wat methodes en tools voorhanden om bestanden te versleutelen of encrypteren, de enige nog ingewikkelder dan de andere. Gelukkig is er ook Encrypto, een intuïtieve tool die al die rekenkracht en wiskundige algoritmes bundelt in een prachtige app. Het concept is eenvoudig, drop bestanden in het tooltje en ze worden vervolgens versleuteld.

De ontvanger kan vervolgens met encrypto de bestanden ook opnieuw ontgrendelen. Bovendien is Encrypto zowel beschikbaar op Windows als op Mac, dus je hoeft je geen zorgen te maken over welk besturingssysteem de ontvanger gebruikt.

Stap 1 /Installeren en bestanden toevoegen

Navigeer naar de website van Encrypto (macpaw.com/encrypto) om de applicatie te downloaden voor Mac of Windows. Eens de applicatie is geïnstalleerd, open je hem om het Encrypto-venster tevoorschijn te toveren. Je wordt begroet door een minimalistische interface.

Sleep (meerdere) bestanden die je wil vergrendelen naar de applicatie. Je kan gerust een mapje of meerdere losse documenten naar de app slepen, Encrypto maakt er dan automatisch een pakketje van.

gt

Sleep alle bestanden die je wil vergrendelen naar de applicatie.

Stap 2 / Wachtwoord instellen en verzenden

Wanneer je alle bestanden naar Encrypto hebt versleept, krijg je de kans om een wachtwoord en een hint toe te voegen. Met de hint kan je creatief zijn, denk bijvoorbeeld aan “waar hebben we gisteren gegeten” of een andere vraag waar enkel de ontvanger het antwoord op weet. Uiteraard kan je ook een willekeurig wachtwoord kiezen en dat bijvoorbeeld telefonisch doorgeven.

Klik nu op de knop ‘Encrypt’. Wanneer de animatie is afgelopen, is je geëncrypteerd pakketje klaar om op te slaan. Klik hiervoor op de knop ‘Save’. Het bestand (dat eindigt op .crypto) kan je nu versturen naar de ontvanger.

Let wel, de ontvanger heeft ook Encrypto nodig om het succesvol te kunnen openen. Het versleutelen van bestanden is ook een slimme zet om te doen voordat je bestanden in de cloud zet. Een mapje met foto’s of gevoelige documenten kan je zo eerst encrypteren voordat je ze in Dropbox of Google Drive zet.

gt

Er wordt een versleuteld pakketje samengesteld dat veilig kan worden verzonden.

Bron: TechPulse van 16 mei 2019

Een scan van een papieren foto maken... (Week 22)

Je neemt foto’s binnen van je smartphone en je digitale camera. Maar wat met de vele oude foto’s in de familie albums of de losse afgedrukte foto’s uit de schuif.
Misschien wil je er een paar toevoegen aan je online verzameling om ze aan vrienden en kennissen te kunnen tonen. Dat gaat vrij vlot met de App Photoscan van Google die je hier kan vinden.

Haal de app in de store voor Android of iOS. Leg de foto bij voorkeur op een wit blad, om een homogene achtergrond te hebben. De werkwijze is gelijkaardig aan het maken van een foto met de camera app. Je start de app , kijk naar de foto en druk up de witte knop. Nu verschijnen er 4 witte cirkels.

gtgt

Je moet naar elke cirkel naartoe gaan, door de camera een beetje heen en weer te draaien. Dan draait een blauwe pijl rond de cirkel en je moet wachten tot dit gedaan is . Dan doe je de volgende cirkel.

Vervolgens gaat de app aan de slag om het finale beeld te maken. Het afgewerkte beeld staat in een kader dat je nog kan aanapssen om bij te snijden. Het resultaat kan je dan op alle mogelijke manieren delen: naar je google drive of dropbox, mailen, naar whatsapp etc.

Bron: Clickx Magazine nr. 370 van 21 mei 2019

Google Keep - Notities en lijsten(Week 21)

Leg in een handomdraai je gedachten vast en ontvang op de juiste plek of het juiste tijdstip een herinnering.

Spreek onderweg een memo in en laat je woorden automatisch in geschreven tekst omzetten. Maak een foto van een poster, rekening of document en vind deze later makkelijk terug met de zoekfunctie.

Met Google Keep kun je eenvoudig een gedachte vastleggen of een lijst maken en deze met vrienden of familie delen.

Geef notities een kleur of label om ze snel in te delen, zodat je meteen weer verder kunt met je andere taken.

Opgeslagen notities kun je met een eenvoudige zoekopdracht terugvinden.

gt

Keep werkt op je telefoon, tablet, computer en Android-wearables. Alles wat je toevoegt, wordt gesynchroniseerd met al je apparaten, zodat je al je notities altijd bij de hand hebt.

Moet je niet vergeten een paar boodschappen te halen? Stel een herinnering op locatie in om je boodschappenlijstje weer te geven wanneer je bij de supermarkt bent.

Haal de app in de playstore: klik hier....

Bron: Clickx Magazine nr. 369 van 23 april 2019

Schermopnames maken en delen... (Week 20)

Heb je een computerprobleem en wil je dat even op afstand demonstreren bij een helpdesk of een vriend? Dan is het een immens voordeel om een verduidelijkende video bij te voegen.

Een computerprobleem beschrijven via mail is vaak onbegonnen werk. Het is voor jou eens immens karwei om volledig uit te schrijven wat je precies op het scherm ziet en voor de ontvanger is het al even moeilijk om zich voor te stellen wat het probleem precies is. Een screenshot is dan vaak een goed begin om het te verduidelijken, maar het wordt nog een stuk makkelijker als je gewoon even een korte video kan maken van je scherm.

Dat lijkt veel meer werk en een stuk moeilijker dan simpelweg het probleem beschrijven, maar met Loom wordt het zo makkelijk dat je vanaf nu enkel nog schermopnames maakt.

Stap 1 / Loom installeren

Navigeer naar useloom.com en klik vervolgens op de knop “Get Loom for Free”. Vervolgens kan je inloggen met Google, Slack, Outlook of een eigen account maken via e-mail. Een account is nodig omdat de door jou gemaakte video’s online worden opgeslagen op je profiel. Meld je dus even aan voor een gratis account.
Na het aanmelden zal Loom je automatisch voorstellen om de Mac- of Windows-applicatie te downloaden. Na een paar tellen zou je de applicatie op je computer moeten hebben.

Stap 2 / De applicatie gebruiken

Open de applicatie op je computer van zodra deze is geïnstalleerd. Je zal nu moeten inloggen met het account dat je zonet hebt aangemaakt. Eventueel moet je de applicatie vervolgens toegang geven tot je camera en microfoon. In je taakbalk is er nu een extra icoontje voor Loom. Wanneer je dit icoontje aanklikt, krijg je alle opties om de ideale schermopname te maken. Zo kan je kiezen om enkel je scherm op te nemen, enkel je webcam of een combinatie van beide.

gt

Stap 3 / Een schermopname maken

Wanneer je ervoor kiest om je scherm op te nemen, kan je ook nog kiezen of je je volledige scherm wil opnemen, een bepaald venster of een eigen selectie. Wanneer je bijvoorbeeld een probleem in de browser wil aantonen, kan je met “Window” aangeven dat enkel dat browservenster moet worden opgenomen. Dat maakt het eindresultaat een stuk duidelijker.
Door te kiezen voor “Window”, zal Loom je een handig overzicht geven van alle schermen die momenteel openstaan. Vervolgens klik je op de applicatie waar je een opname van wil maken. Er verschijnt vervolgens een grote rode knop met “Start Recording”. Klik hierop om de teller te starten en de opname uiteindelijk te starten. Om de opname te stoppen, klik je op het stop-icoontje dat links op je scherm staat. De interface is beperkt, maar biedt alle mogelijkheden die je zoekt.

gt

Stap 4 / De opname delen

Na het stoppen van de opname, word je automatisch naar een webpagina gestuurd waar de video te vinden is. Indien gewenst kan je hier de video nog bijknippen (Trim), beveiligen met een wachtwoord en meer. De link kan je uiteindelijk gewoon naar andere mensen sturen zodat ze de video kunnen bekijken. Ben je de link naar je video kwijt? Geen probleem, navigeer naar useloom.com/my-videos voor een oplijsting van al je video’s.

gt

Bron: TechPulse van 29 april 2019

Feem: filetransfert via je router... (Week 19)

Bestanden uitwisselen tussen al je toestellen die verbonden zijn met je lokaal netwerk: je smartphone, tablet en je pc, en de toestellen van bezoekers.

Op elk van de toestellen dien je daartoe de app FEEM versie 4 te installeren: surf naar feem.io/#download en kies de app voor het juiste toestel. Open bijvoorbeeld dan de app op je PC: je ziet bovenaan de naam van je toestel: in de gratis versie is dat een dierennaam. Doe hetzelfde op je smartphone.

gtgt

Links de app op PC met de naam Wild Spider en rechts de app op de smartphone met de naam Pretty Jellyfisch. Deze namen kan je alleen in de betalende versie aanpassen: jammer!!

Je kan meteen zien dat ze met elkaar verbonden zijn. Als je er op klikt krijg je het chat venster te zien.

gt

Onderaan kan je klikken op send File om een bestand te kiezen en het naar het andere toestel te sturen.

Daar verschijnt het bestand in het chatvenster. Klik erop met de RM knop en kies voor openen of kopiëren en vervolgens plakken in …

gt

Bron: Clickx Magazine nr. 369 van 23 april 2019

Zwart-wit photo inkleuren... (Week 18)

Misschien heb je op TV gezien hoe men van een oude zwart-wit film van de tweede wereld oorlog een echte kleurenfilm heeft gemaakt. Een prachtig resultaat.

Heb je nog wat mooie photo’s uit de oude doos: die kan je eventueel inscannen naar je computer. Of staan er al oude foto’s op je PC? Laat ze dan gratis inkleuren op de site https://colourise.sg

Klik op SELECT PHOTO en uplaod je photo. Even geduld en daar is het resultaat. Je kan dit nu downloaden of delen.

Bron: Clickx Magazine nr. 369 van 23 april 2019

Websites met photo’s... (Week 17)

Vergaap u aan de prachtige beelden die (amateur)fotografen met u delen.

De prachtige en wonderlijke natuur die onze planeet herbergt:
http://www.earthshots.org

Panorama’s: 360 graden naar links of rechts draaien en 90 graden naar boven of beneden.
Op de Wereldkaart kan je zien waar beelden zijn gemaakt.
http://www.360cities.net

Uw favoriete fotograaf met natuurfoto’s en drukke stadsfoto’s:
http://www.500px.com

Bron: SeniorWeb

Groepsgesprekken weigeren in WhatsApp (Week 16)

In de nieuwste versie van WhatsApp kunnen mensen deelname aan een groepsgesprek weigeren. Tot nu toe kon iedereen iemand anders zomaar aan een groep toevoegen.

Groepsgesprekken zijn op zichzelf heel leuk in WhatsApp. Gezellig met een aantal mensen praten over bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld met de familie of de buren. Maar dan wel als u er vrijwillig aan meedoet. Tot nu toe kon iedereen naar eigen goeddunken contactpersonen toevoegen aan een gesprek. Daar vroeg de app verder geen toestemming voor aan de betreffende persoon. Iemand die niet in een groep wilde zitten, moest handmatig de groep verlaten.

In de nieuwste update is dat aangepast. Uitnodiging weigeren In de vernieuwde instellingen staat bij 'Privacy' het onderdeel ‘Groepen’. Stel daar in wie u mag toevoegen aan groepsgesprekken: iedereen, alleen bekenden van u of niemand.

Kiest u voor niemand, dan bent u er niet helemaal vanaf. Als iemand u wil toevoegen, krijgt u een uitnodiging. U kunt er dan alsnog op ingaan of de uitnodiging negeren.

De nieuwe instellingen worden de komende periode verspreid via updates

Bron: SeniorWeb Tips: https://www.seniorweb.nl/

Typen zonder handen... (Week 15)

Als je typen op je toetsenbord beu bent, kan je altijd eens proberen een tekst te schrijven door hem in te spreken. In deze workshop leer je hoe je in Google Docs kan typen via spraakinvoer. door Bram Lodewijks

Als je een tekst wil schrijven op je computer, dan gebruik je, net zoals ik nu, hoogstwaarschijnlijk je toetsenbord en je vingers hiervoor. Het is daarentegen ook mogelijk om met je stem tekst te dicteren, waarna je computer die woorden typt op je scherm. De kans bestaat dat er op die manier wel een foutje in je tekst kan sluipen, maar het kan zeker en vast geen kwaad om dit eens uit te proberen. Voor deze workshop ben ik dus aan de slag gegaan met de spraakinvoer in Google Docs.

STAP 1 / NIEUW DOCUMENT MAKEN

De eerste belangrijke stap hiervoor is dat je natuurlijk een mi¬crofoon hebt aangesloten op je computer. Als je een laptop gebruikt, is de kans groot dat deze reeds is ingebouwd. Daarnaast is het belangrijk om de juiste webbrowser gebruiken. De spraakinvoer van Google Docs werkt namelijk alleen als je Google Chrome gebruikt. Bij andere browsers zoals Edge en Firefox zal je de optie niet kunnen activeren.

Surf vervolgens in Chrome naar docs.google.com en maak hier een nieuw document aan. Dit doe je door bovenaan in de keuzebalk te klikken op LEEG DOCUMENT.

STAP 2 / SPRAAKINVOER ACTIVEREN EN TAAL

gt

Als het document geopend is, dan klik je bovenaan het document op het tabblad EXTRA. In het lijstje dat nu verschijnt, zie je nu bijna helemaal onderaan de optie SPRAAKGESTUURD TYPEN met daarnaast een microfoon-icoontje.

gt

Klik hierop en er verschijnt een venstertje met daarin een groter microfoon-icoontje. Bovenin dit kader zie je de optie om de taal te selecteren waarin je tekst gaat dicteren. Google ondersteunt nog niet alle wereldtalen, maar Nederlands hoort wel tot dit lijstje hier.

STAP 3 / EN SPREKEN MAAR!

gt

Eens je de gewenste taal hebt ingesteld, klik je op het microfoon-icoontje in het venster.
Het kader verdwijnt nu en het icoontje wordt rood, wat aangeeft dat Google Docs je stem-geluid aan het opnemen is.

gt

Afhankelijk van wat je voorheen al gedaan hebt met Google Chrome, moet je eerst de browser nog toestemming geven om van je microfoon gebruik te maken, waarvoor de browser normaalgezien een kleine pop-upmelding laat verschijnen. Op dit punt kan je beginnen met spreken en zal je zien dat de woorden getypt worden in het document.

STAP 4 / COMMANDO’S EN INTERPUNCTIE

Een belangrijk aspect van een geschreven tekst dat je niet mag vergeten, is de interpunctie.
Ook daar heeft Google aan gedacht door het invoeren van bepaalde commando’s waardoor je via spraakinvoer makkelijk punten, komma’s, vraagtekens… kunt invoegen in je tekst. Deze lijst met commando’s vind je makkelijk terug door in het venster met het microfoon-icoontje te klikken op het kleine vraagteken, waarna een menu van het helpcentrum wordt geopend aan de rechterkant.
Hier kan je rustig lezen wat je precies moet zeggen om bepaalde leestekens in te voeren of bepaalde delen van je tekst te selecteren, wissen, etc.

Bron: Clickx magazine nr. 367 van 19 februari 2019

Leer een taal met DROPS...(Week 14)

Stel u voor dat leren van woordenschat gelijk is aan een spel vol adrenaline i.p.v. saai uit het hoofd leren. Dat is DROPS: het haalt het “vervelende” uit het leren van een taal. Nuttige woordenschat wordt naar uw geheugen gezonden via prachtige minimalistische afbeeldingen en snelle micro-spellen.

gt

Alle woorden zijn opgedeeld in categorieën met daarin subcategorieën. Zo is er de categorie “natuur en dieren” met subcategorieën “weer”, “planten”, “vogels” en “insecten”. Je krijgt eerst een afbeelding te zien met daaronder het woord in de vreemde taal en in je eigen moedertaal. Daarna krijg je korte opdrachten. De gratis versie geeft je telkens oefensessies van 5 minuten.

Na het voltooien van een categorie krijg je toegang tot de volgende en dat gaat zo verder tot je ze alle 100 hebt afgewerkt. Het leuke deel? Het neemt maar 5 min. per dag in beslag. In feite is dat de enige tijd die u heeft! Krankzinnig? Ja. Werkt het? Absoluut!

Klik hier voor Android.

Klik hier voor iOS.

Bron: Clickx Magazine nr. 368 van 26 maart 2019

Zorg voor een back-up van uw systeem en documenten (Week 13)

1. Een back-up van uw Windows 10

Heb je een computer of laptop met Windows 10, dan denk je over het feitelijk installeren van dit besturingssysteem hoogstwaarschijnlijk niet echt meer na. Ofwel het besturingssysteem is vooraf al geïnstalleerd, ofwel je hebt dat lang geleden al eens gedaan. Voor Windows 10 Pro-gebruikers die uitstel van feature-updates (ofwel de dubbeljaarlijkse upgrades naar een nieuwe versie) hebben ingeschakeld, is het daarom erg verstandig om een iso-bestand van de huidige op hun systeem draaiende versie achter de hand te houden.

Zo’n iso-bestand is feitelijk een image van de installatie-dvd van Windows 10. Kortom: brand je die op schijf, dan heb je en installatieschijf voor Windows 10. Gaat er nu eens iets heel gruwelijk mis met je computer en heb je geen images gemaakt van je harddisk, dan zou je bij een hernieuwde installatie vastzitten aan de Windowsversie die Microsoft op dat moment ter download aanbiedt. Door nu al de versie die je wilt gebruiken te downloaden kun je altijd nog een eerdere Windows 10 installeren.

Oud en bewezen versus buggy nieuw

Wat je dus feitelijk moet doen is altijd zorgen voor een iso-bestand van de versie die je nu op je computer draait. Als er dan iets mis gaat met je systeem kan je snel weer die ‘oudere’ versie installeren en ben je niet verplicht de meest recente versie te installeren. Probleem is namelijk dat Microsoft de oude iso’s veelal niet meer ter download aanbiedt.

Downloaden

Downloaden van het meest recente (nu dus nog 1803 én 1810) iso-bestand kan vanaf deze pagina. Bezoek je deze pagina vanaf een Windowscomputer, dan moet je eerst de Media Creation Tool downloaden en starten, deze download vervolgens het iso-bestand. Dat kan met de tool vervolgens gebrand worden op een dvd, bewaard worden als .iso-bestand of je maakt er een opstartbare usb geheugenstick van.

Een iso-bestand bewaren is de meest slimme optie, want daar kun je altijd achteraf nog een dvd van branden. Dat gaat heel makkelijk door in de Verkenner met de rechter muisknop op een iso-bestand te klikken en dan in het contextmenu de optie Schijfkopiebestand branden te kiezen. Bewaar het iso-bestand op een veilige plek en je kunt in geval van hoge nood altijd weer terugkeren naar de Windowsversie die jij (graag) gebruikt.

2. Een back-up van de rest

Hoewel de kans niet zo heel groot is, bestaat altijd de mogelijkheid dat je na een grote systeemupdate in de problemen komt. En dan is een snelle weg terug natuurlijk altijd prettig om achter de hand te hebben. Ook kan tijdens het dagelijks gebruik een harde schijf of SSD de geest geven. Allemaal scenario’s waar een mens niet vrolijk van wordt. Maar als je een goed back-upstramien plant is het eigenlijk helemaal geen drama als zoiets gebeurt.

2.1 Image van de systeemschijf: alle programma's

Er zijn twee soorten back-ups die je eigenlijk altijd achter de hand moet hebben. Ten eerste is er een image van het systeem. Zo’n image is een systeemkopie met daarin Windows en alle geïnstalleerde software plus instellingen. Ofwel: als er eens iets fout gaat ben je snel weer aan de slag door simpelweg de laatst gemaakte image terug te zetten. Zonder dat je Windows en al je software opnieuw hoeft te installeren.

Om een systeemimage te maken zijn er diverse programma’s beschikbaar. Een bekende die door veel gebruikers geprezen wordt is Macrium Reflect. Hoewel er een gratis versie beschikbaar is adviseren we je met klem om voor $69,95 de betaalde versie aan te schaffen. Alleen dan krijg je de beschikking over alle mogelijkheden en flexibiliteit. En geloof ons: als er iets fout gaat met je systeem is elke eurocent die je hebt uitgegeven aan dit soort software z’n geld meer dan waard.

De werking van Macrium Reflect wijst zichzelf. Extra voordeel is dat je de volledige versie van het programma ook op een opstartstick- of dvd gezet kan worden. Van daar af is behalve het terugzetten van de image ook het maken van een image mogelijk. Dat laatste is aanbevelenswaardig, zo weet je zeker dat er een correcte kopie getrokken wordt zonder afhankelijk te zijn van allerlei trucs om tijdens een draaiende Windowssessie een image te maken.

Starten van stick of dvd

Om een correct werkende systeemimage te maken zorg je in de gebruikersinterface van Macrium Reflect – liefst dus opgestart vanaf de ‘rescue stick’ (of dvd)  dat alle systeempartities zijn geselecteerd. Schakel een eventuele datapartitie uit. Ook de aangesloten externe schijf waarop de image komt te staan moet – qua selectie in Macrium Reflect – uitgeschakeld worden. Is dat gelukt dan trek je zonder veel nadenkwerk dankzij de wizard een image.

Dat kan zeker bij een fors gevulde C-schijf zomaar drie kwartier duren. Meestal is het gelukkig een stuk sneller. Is de kopie eenmaal gemaakt, dan koppel je de externe schijf los na herstarten van de computer en bewaart je deze op een veilige plaats. Ook kan je een image op je NAS bewaren, nog handiger.

2.2 Back-up van uw andere Bestanden (documenten, foto's....)

Om bestanden te back-uppen zijn eveneens gespecialiseerde tools beschikbaar. Je kan gebruik maken van de in Windows zelf ingebouwde Back-up optie. Of je kiest voor een programma als GoodSync Pro (€29,95) waarmee je uitgebreide controle krijgt over het back-up proces. Je kan verschillende taken aanmaken, bijvoorbeeld eentje voor de map Mijn documenten, eentje voor het Bureaublad en alle daarop geplaatste bestanden en eentje voor je mailmappen. Kies uit op gezette tijden een back-up draaien, of ga voor het live synchroniseren van bestanden. Dat laatste betekent dat als je een bestand bewaart in een van de gemonitorde mappen, dit direct gekopieerd wordt naar een opgegeven back-up map op een externe harde schijf of een NAS. Wat dat laatste betreft – de NAS: check vooral ook wat jouw NAS-fabrikant aan back-up tools klaar heeft staan. De veelal kosteloze back-up tools die bij je type NAS horen beschikken meestal over zeer uitgebreide mogelijkheden.

Regelmaat

Daar waar een goede bestandsback-up tool na instellen zijn werk ongemerkt verricht vergt het maken van een image wat meer discipline. Het is verstandig om daar een wekelijkse dag voor uit te trekken. Zo beschik je dan over een serie images waarop je altijd terug kunt vallen in geval van nood.

Breng je weinig tot geen wijzigingen aan je systeem aan, dan kan je ook gaan voor een maandelijks schema van images. Gaat het dan eens mis, dan is een image zo terug gezet en ook uw documenten zijn veilig terug te vinden op de back-up locatie. Kwestie van even terug kopiëren en je kunt zonder al te veel stress weer aan de slag.

Bron: Computer Creatief van 22 maart 2019 en 3 april 2017

Verken de Windows 10 Verkenner(Week 12)

In de Windows Verkenner ziet u de bestanden en mappen die op de computer of op een aangesloten opslagmedium staan. Denk daarbij aan een usb-stick of externe harde schijf. Het is een programma om mee te navigeren door de mappen. Sla via de Verkenner bestanden zoals foto's en tekstdocumenten op en orden ze in mappen. Hieronder leert u de basis van de Verkenner van Windows 10.

Document

Bron: SeniorNet Tips: https://www.seniorweb.nl/

Nieuwe versie Skype for Web(Week 11)

Wie Chrome of Edge gebruikt, kan genieten van een volwaardige Skype-ervaring rechtstreeks in hun browser. Gebruikers van Firefox, Opera, Safari of een andere browser? Die zijn eraan voor de moeite.

gt

Microsoft heeft een nieuwe versie van Skype for Web uitgerold. HD videogesprekken en gesprekken opnemen zit nu rechtstreeks in de browser ingebakken. Een bezoekje aan web.skype.com maakt alvast duidelijk dat er nog weinig reden is om de desktopapplicatie te gebruiken in plaats van de webversie. Althans, als je Chrome of Edge gebruikt.

Andere browser op basis van Chromium (zoals Brave en Vivaldi) werken ook, maar andere populaire browsers waaronder Firefox, Safari en Opera zijn niet ondersteund. Qua besturingssysteem moet je gebruikmaken van Windows 10 of macOS 10.12 of hoger.

Concreet biedt de webversie volgende mogelijkheden:

  • HD videobellen (1 op 1 of in een groepsgesprek).
  • Gesprekken opnemen.
  • Notificatiescherm: een overzicht van alle gesprekken waarin je werd vernoemd.
  • Zoeken in conversaties.
  • Mediagalerij: een overzicht van alle bijlagen die werden verzonden en ontvangen.

Bron: TechPulse van 8 maart 2019

Achtergrond verwijderen op foto (Week 10)

Ben je al eens creatief bezig met Photoshop dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat er heel wat tijd kruipt in het losmaken van een onderwerp van een achtergrond. Vooral bij personen met wilde haren is het vaak onmogelijk om alles automatisch te selecteren en moet je dus manueel aan de slag.
Gelukkig maakt remove.bg het hele proces nu super simpel en kan je in één, twee, drie je schoonmoeder op de Noordpool laten verschijnen.

STAP 1 / JE FOTO SELECTEREN

gt

Momenteel heeft de tool nog enkele beperkingen, maar de ontwikkelaar belooft om hier snel verandering in te brengen. Als je op zoek gaat naar een foto, moet je er momenteel rekening met houden dat hij maximaal 500x500 pixels mag meten en niet meer dan 8 MB groot mag zijn.
We raden je ook aan om foto’s met een groot contrast tussen de persoon en de achtergrond te kiezen zodat het voor de AI makkelijk is om ze te scheiden. Een donkerharige persoon op een zwarte achtergrond zal bijvoorbeeld een kleinere kans op succes hebben.

Heb je een geschikt plaatje gevonden, dan upload je het bestand of de link ervan op www.remove.bg.

STAP 2 / HET RESULTAAT BEWONDEREN

gt

De website gaat nu voor jou aan het werk en na vijf seconden verschijnt het resultaat op je scherm. Hierna kan je de foto downloaden naar je computer en invoegen in Photoshop, Paint, of een ander programma naar keuze. Ben je niet hele­maal tevreden, probeer het dan even met een andere foto of werk zelf kleine foutjes bij.

Bron: Clickx magazine nr. 367 van 19 februari 2019

Maak je eigen animatie met GIF (Week 09)

Via het Gboard, Messenger, Facebook of Twitter naar een GIF zoeken om die naar je vrienden te sturen, is dan wel leuk, maar niet altijd even origineel. Een GIF sturen die jijzelf hebt gemaakt en niemand anders bezit, is dat daarentegen wel. Op het eerste gezicht kan het een hele klus lijken om een GIF te maken, maar met een beetje geduld en de juiste tools is dit kinderspel.

1.1 De website van Ezgif

gt

De website van Ezgif geeft je een hoop mogelijkheden.

Er zijn talloze websites en programma’s waarmee je GIFs kan maken. Voor deze workshop maken we gebruik van de website https://ezgif.com/, aangezien deze je uitgebreide mogelijkheden aanbiedt om GIFs te maken, maar niet overdreven ingewikkeld opgebouwd is. De twee opties die we in deze workshop gaan gebruiken zijn GIF MAKER en VIDEO TO GIF. Met de GIF Maker kan je verschillende afbeeldingsbestanden samenvoegen tot een GIF en met Video to GIF kan je videobestanden omvormen tot GIFs.

1.2. Afbeeldingen uploaden

Het eerste wat je moet doen bij de GIF Maker is natuurlijk je afbeeldingen uploaden. Het beste resultaat verkrijg je hier met een reeks afbeeldingen die kort na elkaar genomen zijn. Hiervoor gebruik je best foto’s die je met de burst-modus van je camera hebt genomen. Bij de meeste smartphones wordt dit geactiveerd door de fotoknop ingedrukt te houden, waarna en snel meerdere foto’s na elkaar genomen worden. Je uploadt bestanden best in een zip-mapje, aangezien dit de bestandsgrootte aanzienlijk naar beneden haalt. Door op BLADEREN te klikken, wordt de Verkenner geopend, waar je vervolgens je fotomapje selecteert. Klik nu op UPLOAD AND MAKE A GIF om verder te gaan.

gt

Met de GIF Maker combineer je afbeeldingen tot een GIF.

1.3. Van afbeeldingen naar GIF

Als je bestanden eenmaal geüpload en verwerkt zijn, kan je van start gaan met het maken van je GIF. Let er wel op dat Ezgif niet aangeeft hoever het staat met het uploaden en verwerken van je bestanden, dus afhankelijk van de grootte ervan (en je internetsnelheid) kan dit wel even duren, maar heb vooral geduld en ga niet onnodig de pagina opnieuw laden. Hier zie je nu al je foto’s staan in de volgorde waarin ze in het mapje stonden samen met een hoop instellingen. Het leuke hier is dat je al deze instellingen gerust mag negeren en alleen moet kijken naar de volgorde van de afbeeldingen. Laat alle getallen en vakjes dus staan zoals ze staan en versleep simpelweg, indien nodig, enkele afbeeldingen zodat ze elkaar juist opvolgen. Als er een foute afbeelding zijn weg heeft gevonden naar je mapje, kan je die hier snel verwijderen door op SKIP te klikken. Klik nu op MAKE A GIF om een eerste versie van je GIF te creëren.

gt

Breng alles in gereedheid voor de eerste versie van je GIF.

1.4. Bewerken en downloaden

In tegenstelling tot het uploaden van de bestanden, gaat het creëren van de GIF verrassend snel. De GIF zelf verschijnt nu onderaan in hetzelfde venster. Scrol dus een beetje naar beneden om de eerste versie van je creatie te zien. Vervolgens zie je een aantal opties voor bewerkingen aan de GIF. Met CROP kan je een bepaald gebied van de GIF selecteren, met RESIZE kan je het formaat van de GIF aanpassen, ROTATE laat je de GIF draaien als deze nog niet juist zou staan en OPTIMIZE verkleint de bestandsgrootte van de GIF zonder veel aan de kwaliteit te wijzigen. Er zijn nog andere mogelijkheden, maar deze tools spreken allemaal voor zich en zijn redelijk gebruiksvriendelijk. Met een simpele muisklik op de bewerking die je wil uitvoeren, kan je reeds van start gaan. Het is hier wel belangrijk om telkens onderaan op de blauwe knop met daarin CROP/RESIZE/ROTATE… GIF te klikken om je bewerkingen door te voeren. Je kan namelijk slechts één onderdeel tegelijk bewerken. Als het kader van de crop-bewerking op de juiste plaats staat, klik dan eerst op CROP GIF en wissel niet meteen naar een andere bewerking, want dan worden de wijzigingen niet opgeslagen. Als je GIF er naar wens uitziet, klik je tot slot op de knop DOWNLOAD.

gt

Ezgif geeft je uitgebreide mogelijkheden om je GIF te bewerken.

1.5 Video uploaden

gt

Ook van videobestanden kan je een GIF maken.

Je kan niet alleen een GIF maken van afbeeldingsbestanden, maar ook met een videobestand als basis. Hiervoor heb je nu het tabblad VIDEO TO GIF nodig op de website van Ezgif. Net zoals bij de afbeeldingsbestanden klik je hier op BLADEREN om via je Verkenner het juiste bestand te selecteren. Het grote verschil is dat je hier slechts één videobestand kan gebruiken. Het is hier belangrijk om mee te geven dat je het videobestand van tevoren best verkleint tot het fragment dat je nodig hebt. Op die manier wordt het bestand sneller geüpload op Ezgif en verlies je een pak minder tijd. Hier komt nog bij dat Ezgif een maximale bestandsgrootte van 100 MB hanteert, waar je sowieso niet over kan gaan. Eens je dan het juiste videobestand hebt geselecteerd, klik je op UPLOAD VIDEO.

1.6. Van video naar GIF

Ook hier geeft Ezgif niet duidelijk aan hoever het staat met de verwerking van je videobestand, dus wees geduldig en laat de website rustig zijn werk doen. Hoe groter je initiële videobestand, hoe langer de verwerking zal duren. Eens dit voltooid is, kan je beginnen aan de creatie van je GIF. Dit doe je door de starttijd en eindtijd in te geven in de bewerkingsfunctie van Ezgif. Je kan ofwel een tijdstip ingeven ofwel de video pauzeren op de juiste momenten en op USE CURRENT POSITION klikken, waarna Ezgif dat tijdstip invult in het bijbehorende vakje. Als je het gewenste deel van de video hebt afgebakend, zijn er nog enkele instellingen waar je even kort naar moet kijken: grootte en frameratio. 1.7. Laatste bewerkingen en downloaden De grootte mag je ten eerste laten staan op de standaardinstelling (net zoals de methode onderaan). Het frameratio moet je daarentegen wel beter bekijken. Dit moet je namelijk zo goed mogelijk afstemmen op de lengte van de GIF, maar de website helpt je daar een handje bij door ernaast te vermelden welk ratio overeenstemt met welke tijdspanne. Klik nu op CONVERT TO GIF om de eerste versie van je GIF te maken. Tot slot krijg je hier dezelfde bewerkingsopties als bij het combineren van afbeeldingen tot een GIF. Na de laatste aanpassingen klik je hier eveneens op DOWNLOAD om het proces te vervolledigen.

gt

Je selecteert hier het deel van de video waarvan je een GIF wil maken.

1.7 Laatste bewerkingen en downloaden

De grootte mag je ten eerste laten staan op de standaardinstelling (net zoals de methode onderaan). Het frameratio moet je daarentegen wel beter bekijken. Dit moet je namelijk zo goed mogelijk afstemmen op de lengte van de GIF, maar de website helpt je daar een handje bij door ernaast te vermelden welk ratio overeenstemt met welke tijdspanne. Klik nu op CONVERT TO GIF om de eerste versie van je GIF te maken. Tot slot krijg je hier dezelfde bewerkingsopties als bij het combineren van afbeeldingen tot een GIF. Na de laatste aanpassingen klik je hier eveneens op DOWNLOAD om het proces te vervolledigen.

gt

Voer nog een paar laatste aanpassingen uit en je GIF is klaar.

Bron: TechPulse van 5 februari 2019

Verkeersreglement (Week 08)

We hebben het op TV gezien: de Vlaamse minister voor Verkeer is gebuisd bij een quiz over het verkeersreglement. En hij is zeker niet alleen.

Tijd om het allemaal eens op te frissen.
Dit kan op de officiële site: https://www.wegcode.be , maar dit is geen instrument om te studeren.

Recent is volgende site verschenen: https://www.mijnrijbewijsb.be Op deze site moet je even registreren. Dan kan je kiezen tussen theorie of oefeningen.


gt

De theorie is netjes ingedeeld in deelonderwerpen. Je kan die op een rustig tempo doornemen, en als je volgende keer weer inlogt, ga je meteen naar het punt waar je was gestopt.

gt

Bron: Internet

Een Agenda maken in Microsoft Excel (Week 07)

Maak met een sjabloon voor Excel in een handomdraai een handige kalender voor 2019. Elke maand heeft een eigen pagina en verjaardagen zet u er makkelijk in.

Microsoft Excel, het lijkt vaak een programma dat je nooit volledig zal kunnen beheersen. Na een opleiding van tientallen uren op de hogeschool, moet ik iedereen die dat denkt gelijk geven. Hoe goed je ook met functies en taartdiagrammen kan omgaan, je zal altijd op een probleem stoten dat je niet direct opgelost krijgt. Niet opgeven is dan de boodschap, en op zoek gaan naar een antwoord op je vragen.

Wij helpen je alvast met het opsplitsen van cellen en besparen je zo een heleboel tijd.

1.1. Office-sjablonen

Microsoft Office beschikt via internet over duizenden sjablonen. Dat zijn bestanden met een bepaald thema of doel. Iedereen met Word, Excel of een ander Office-programma kan ze gratis downloaden. Het zijn neutrale documenten, die u naar eigen inzicht bewerkt. Sla ze op en print ze uit, dan bent u snel klaar.

Voor het programma Excel is een kalendersjabloon te downloaden. Kennis van Excel is daarvoor verder niet nodig. In dit artikel staat hoe het bestand wordt gedownload, hoe het is te bewerken en hoe u hem opslaat en afdrukt.


gt

1.2. Kalender downloaden

  • De kalender is op twee manieren op de pc te krijgen. Hier staat hoe het werkt vanuit het programma Excel.
  • Start Excel via de Startknop > Excel.
  • Klik op Nieuw.
  • Klik in de zoekbalk 'Onlinesjablonen zoeken'. Klik eventueel eerst op Meer sjablonen om deze optie te zien.
  • Typ 'Agenda voor een willekeurig jaar'.
  • Druk op de Enter-toets.
  • Er is één treffer. Klik op de afbeelding van de kalender.
  • Klik op Maken. De kalender opent in Excel. Lukt dit niet? Het bestand staat ook op de site van Microsoft.

Klik daar op Downloaden > Openen. Excel start met het kalenderbestand geopend. .

1.3. Het jaar wijzigen

De kalender is in beeld en de maand januari is geopend. Onderin staan de andere maanden op de verschillende tabbladen. Klik op een tabblad om het te openen. In dit artikel gaan we uit van de maand januari in beeld. Mogelijk moet u eerst op Bewerken inschakelen klikken. Daarna kunt u aan de slag. Pas eerst het jaar aan:

  • Klik rechts bij 'Kalenderinstellingen' op 2018.
  • Typ '2019' en druk op de Enter-toets.
  • De dagen van de maand verspringen zodat 1 januari op een dinsdag valt. Standaard begint de week hier op zondag en eindigt deze met de zaterdag. Wilt u dit aanpassen, klik dan op het pijltje naast 'Zondag' > Maandag. De kalender wordt automatisch aangepast.

1.4. Een ander thema kiezen

De kalender is standaard uitgevoerd in groen. Wie meer houdt van andere kleuren, kiest een ander thema:

  • Klik op het tabblad Pagina-indeling.
  • Klik op het pijltje onder 'Thema's'.
  • Een menu klapt uit met daarin tientallen verschillende thema's. Blader naar beneden om meer thema's te zien.
  • Wijs met de muisaanwijzer een thema aan en u ziet direct welk effect het thema heeft op de kalender.
  • Klik op het gewenste thema. Het thema wordt op de gehele kalender toegepast.
  • Bevalt het thema niet? Druk dan op de sneltoets Ctrl+Z om de laatste handeling ongedaan te maken.

1.5. Een verjaardag toevoegen

Veel mensen noteren verjaardagen op een kalender. Als u dit nu al in Excel doet, bespaart u zich de moeite van alles met een pen op de uitgeprinte kalender schrijven. Zet zo een verjaardag op de juiste dag:

  • Klik op het tabblad van de maand waarin de persoon jarig is.
  • Dubbelklik onder de gewenste datum op het tekstvak.
  • De cursor komt in het vak te staan. Typ de naam van de jarige en eventueel een geboortejaar zodat u altijd kunt uitrekenen hoe oud de persoon wordt.
  • Klik buiten het vak. De verjaardag is toegevoegd.

1.6. De kalender opslaan

Vergeet niet de kalender op te slaan op de pc:

  • Klik op het tabblad Bestand.
  • Klik op Opslaan als.
  • Klik op Bladeren.
  • De Verkenner opent. Klik op Documenten of een andere map.
  • Typ een duidelijke naam achter 'Bestandsnaam'.
  • Klik op Opslaan. De kalender staat nu op de pc.

1.7. De kalender printen

Als de kalender helemaal naar wens is, kunt u hem afdrukken. Daarvoor hebt u (uiteraard) wel een printer nodig. Is deze aangesloten en staat hij aan? Doe dan het volgende:

  • Klik op het tabblad Bestand.
  • Klik op Afdrukken.
  • Een voorbeeld van de kalender wordt getoond. Om de hele kalender af te drukken, moet er een instelling worden aangepast. Klik op Actieve bladen afdrukken.
  • Klik op De hele werkmap afdrukken.
  • De overige instellingen staan goed. Klik op Afdrukken.

De kalender komt in zijn geheel uit de printer.

Bron: SeniorWeb van 7 december 2018

Cellen splitsen in Microsoft Excel (Week 06)

“Dat moet makkelijker kunnen”, heb je vast al eens gedacht terwijl je manueel een groot aantal cellen aan het splitsen was in Microsoft Excel. Voor- en achternamen, straatnamen en huisnummers. Zo splits je ze snel op.

Microsoft Excel, het lijkt vaak een programma dat je nooit volledig zal kunnen beheersen. Na een opleiding van tientallen uren op de hogeschool, moet ik iedereen die dat denkt gelijk geven. Hoe goed je ook met functies en taartdiagrammen kan omgaan, je zal altijd op een probleem stoten dat je niet direct opgelost krijgt. Niet opgeven is dan de boodschap, en op zoek gaan naar een antwoord op je vragen.

Wij helpen je alvast met het opsplitsen van cellen en besparen je zo een heleboel tijd.

Stap 1: Cellen selecteren en je Excel-werkblad voorbereiden

We beginnen met het bestuderen van de gegevens die we hebben. Wat willen we juist bereiken? Als voorbeeld nemen we een verzameling adressen. Het doel is om de straat, het huisnummer, de postcode en de gemeente van elkaar te scheiden en elk in een aparte kolom te plaatsen. Momenteel is dat nog één kolom met daarin bijvoorbeeld “Clickxstraat 368, 2000 Antwerpen”.

Ons eindresultaat zal dus verspreid worden over vier kolommen. We zorgen er eerst voor dat we die ruimte hebben. Dit kan door je gegevens in een leeg Excel-bestand te plakken, of door rechts lege kolommen in te voegen. Dat doe je door in de kolom naast je gegevens te gaan staan en in het tabblad ‘Start’ en het deelmenu ‘Cellen’, op ‘Invoegen’ te klikken.


gt

Stap 2: Tekst naar kolommen

Selecteer nu de gegevens die je wil opsplitsen en navigeer naar het tabblad ‘Gegevens’ waar je in het deelmenu ‘Hulpmiddelen voor gegevens’ op ‘Tekst naar kolommen’ klikt. Je kan nu kiezen om je gegevens te scheiden op basis van spaties tussen de informatie (zoals het geval is in ons voorbeeld) of door zelf lijnen te trekken die de verdeling aangeven (enkel handig als al je gegevens er exact hetzelfde uitzien). We kiezen hier voor ‘Gescheiden’.

gt

Stap 3: scheidingstekens selecteren

Nadat we op “volgende” hebben geklikt, wordt er ons gevraagd om aan te geven welke tekens we als scheidingstekens beschouwen. In het geval van ons voorbeeld (Clickxstraat 368, 2000 Antwerpen) zijn dat verschillende spaties en een komma. Omdat er een komma en spatie naast elkaar staan, laten we in dit geval ‘Dubbele scheidingstekens als één beschouwen’ aangevinkt. Onderaan krijg je al een voorbeeld te zien van het uiteindelijke resultaat. Als dat er goed uitziet, klik dan op volgende.

gt

Stap 4: De splitsing voltooien

In deze laatste stap ga je per kolom selecteren wat voor gegevens zich erin bevinden. In ons voorbeeld staan er geen gegevens die een speciaal type moeten krijgen en ‘Standaard’ werkt in dit geval dus prima. Heb je bijvoorbeeld gegevens met daarin een datum, dan kan het helpen om die velden om te zetten naar het type datum. Onder de knop ‘Geavanceerd’ kan je kiezen wat voor decimaalteken je wil en of getallen van meer dan 1000 gesplitst moeten worden met een punt of komma. Klik uiteindelijk op ‘Voltooien’ en geniet van het resultaat!

gt

Bron: TechPulse van 31 januari 2019

Het nut van EXTENSIES... (Week 05)

Een bestandsnaam bestaat uit twee delen, gescheiden door een punt: de naam van het bestand en de extensie. Deze laatste wordt gebruikt door Windows om te bepalen welke toepassing dient geopend als men op het bestand dubbelklikt.

In de verkenner moet je er eerst voor zorgen dat de extensies worden getoond. Verder moet je de koppeling met een toepassing kunnen wijzigen. Dit wordt uitgelegd in het document hierachter.

Document

Bron: zie document

Bijsnijden met gewenste verhoudingen (Week 04)

Bij het afdrukken of publiceren op een website, heb je vaak vaste beeldverhoudingen nodig. Voor afdruk bijvoorbeeld 3 op 2 en op sites 4 op 3 of 16 op 9. Je kan dan vanuit je originele foto een uitsnijding maken in de gewenste verhoudingen.

Je kan dat met het programma PhotoFiltre 7 op de pc of on-line op een website. Hoe je dat doet lees je in dit bijgaand document.

Document

Bron: zie document

Windows 10 nuttige tegels...(Week 03)

Als Windows 10 gebruiker maak je hopelijk regelmatig gebruik van tegels en blijft het niet bij de snelkoppelingen op het bureaublad. Hierbij een paar tips om nuttige tegels toe te voegen.

1. Tegel voor oudere (verborgen) programma’s .

Heb je regelmatig het Configuratiescherm of de DOS-prompt nodig of beheer je een lokale webserver? Klik dan op het vergrootglas in de taakbalk en zoek naar de trefwoorden “Configuratiescherm”, “Opdrachtprompt” of “IIS”.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het gevonden resultaat en kies in het menu voor “Aan start vastmaken”.

gt

2. Tegel voor bepaalde instelllingen .

Is er een instelling die je regelmatig wenst aan te passen, zoals de helderheid of de tekst-grootte van het beeldscherm? Zoek dan bij Instellingen naar de juiste categorie.
Klik erop zodat je links een overzicht menu ziet staan.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de gewenste instelling en kies in het menu voor “Aan start vastmaken”.

gt

Plaats de nieuwe tegel dan eventueel in een groep waar hij gemakkelijk te vinden is…

Bron: Internet (Tips en Trucs Windows 10)

Smartphone scherm op Windows 10 PC/laptop...(Week 02)

Heb je mooie foto’s of spelletjes op je smartphone staan, maar had je liever een groter scherm. Projecteer dan je smartphone scherm op je laptop of Pc. Beide toestellen moeten wel via hetzelfde netwerk verbonden zijn. Ga als volgt tewerk…

STAP 1 / OP DE SMARTPHONE

Ga naar de PlayStore en typ in het zoekvak “Airdroid”. Kies de Airdroid 4 en installeer de app.

gt

Open dan de App. Ga bovenaan verder zonder een account aan te maken. Dat zal dan enkel werken via je lokaal netwerk. Kies voor Airdroid Web

gt

STAP 2 /OP DE PC

Ga naar je PC, open de browser en surf naar het IP adres dat de smartphone laat zien. Dit is bijvoorbeeld http://192.168.0.100:8888/.

gt

De browser stuurt nu een bericht naar de smartphone, en daar moet je de vervinding accepteren. Er verschijnt nog niets in de browser, maar je moet op het icoontje “Screenshot” klikken en dan verschijnt de smartphone.

gt

Zet nu eventueel op “Volledig Scherm”

gt

Daar geraak je weer uit met de ESC-toets.

Bron: Internet